Skoledemokrati


På Nyskolen i Oslo mener vi det er utrolig viktig at alle barn får lære demokrati. Det betyr å øve på demokrati, å gjøre demokrati.

 

Nyskolen i Oslo har demokrati allerede fra barnetrinnet

  • Morgenmøter på barnetrinnet, en felles samling med spennende tema og samtaler        
  • Søskengrupper der helt forskjellige ungdommer eller barn løser faglige og sosiale oppgaver i fellesskap og blir gode til å samarbeide
  • Matlaging og andre oppgaver for hverandre
  • Åpent kontor for alle elever og voksne
  • Løsningsmøter når noe er vanskelig
  • Saksmøte med utstrakt myndighet

Saksmøtet er hjertet til Nyskolen

Hvis du vil forandre noe på skolen, tar du det opp her. Hvis du synes vi trenger en ny regel, tar du det opp her. Hvis du vil at vi skal finne på noe spennende, tar du det opp her. Alle elever eller voksne kan melde inn saker. Vi diskuterer og vi stemmer over ting, alle har en stemme hver, enten du er elev eller voksen. Og det som blir bestemt på saksmøtet, det respekterer alle. De som var uenige også.

Direkte demokrati

Denne måten å drive demokrati på kaller vi direkte demokrati. For å lære demokrati, må vi øve på demokrati. Da må elevene øve på å ta valg. De må ha mest mulig frihet, så mye frihet som vi får til, uten at vi ødelegger for oss selv eller andre. Demokrati betyr ikke at alle gjør akkurat som de vil hele tiden.

Men det betyr at elevene må øve på å bestemme ting selv og ta ansvar for seg selv. Og så må vi alle øve på å ta vare på alle, det er da det kan bli demokrati på ordentlig.

 

Her kan du lese mer om følgende temaer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.