Nye lokaler for Nyskolen i Oslo

Nyskolen holder i dag til i en sjarmerende, men ikke særlig praktisk bygning. Vi er glade i det gamle huset vårt, men det er ingen tvil om at uteområdene er langt fra optimale. Dessuten har vi bare midlertidig godkjenning av lokalene, og vi kommer ikke til å få noen ny godkjenning for skoledrift her. I mange år har vi vært på leting etter et annet sted å bo, og listen over bygninger vi har forsøkt å få leie, omregulere, bygge om eller til og med kjøpe har blitt lang. Vi har også vendt alle juridiske steiner for å se om vi kan finne en måte å omgjøre dagens bygning til skole på permanent basis. Men i 2025 så må vi flytte, uansett hva vi mener om dagens ordning.

Vi har nå fått tilbud fra kommunen om å leie et bygg som egner seg utrolig godt til å drive skole i. Bygget, som skulle bli barnehage, sto ferdig for tre år siden, men har ikke vært tatt i bruk. Det er med andre ord helt nytt, og det følger med en kjempestor, fiks ferdig lekeplass. Lokalene er pene, lyse og luftige, omtrent dobbelt så stort som det vi har i dag, og det ligger idyllisk plassert inntil en bondegård og med port fra uteområdet og rett ut i Marka. Grunnen til at vi ikke allerede har tegnet kontrakt og sluppet jubelen løs er at både styret ved skolen og lærerkollegiet måtte ta stilling til plasseringen. Dette er nemlig ikke Oslo indre øst, men bydel Østensjø.

Nå har imidlertid både representanter fra styret og hele lærerkollegiet vært på befaring og visning, vi har sjekket ut reiseveier og sett på hvordan vi kan organisere følgegrupper. Dermed har styret vedtatt å gå i forhandlinger med Oslo kommune om en kontrakt om langtidsleie av dette lokalet. Det er altså snakk om forhandlinger foreløpig, ikke en ferdig avtale, og foreldregruppa vil bli orientert umiddelbart hvis det blir inngått noen avtale!

Når vi (eventuelt) flytter vil det bli en fast ordning der foreldre kan levere og hente barna sine på Ensjø, sånn at det ikke ødelegger familielogistikken. Vi vil ha to tidspunkter, 7:45 og 8:05, der en eller flere ansatte tar imot elevene på Ensjø Torg og reiser sammen med dem de 17 minuttene opp til Skullerud. Fra T-banestasjonen er det 3 – 5 minutters gange til Skullerudbakken 147, som er den mulige nye adressen. På den måten får barna en hyggelig og rolig start på dagen, sammen med venner og trygge voksne, og foreldrene unngår økt reisetid. For mange av de yngste (1. og 2. trinn) vil det også være mulig å kjøre med taxi. Lenke til Google Maps.

Det er to hovedgrunner til at styret har vedtatt å vurdere dette som nytt skolelokale. Den ene er den lange listen med bygninger som vi ikke har fått (eller som trekker ut så lenge at vi ikke har tid til å vente). Hvis vi lar dette toget gå fra oss risikerer vi at vi at vi ender opp med noe som er både dårlig egnet og kanskje enda lenger vekk fra dagens adresse. Det er altfor lite som tyder på at sentrumsnære lokaler er innenfor rekkevidde. Men det er likevel de mange positive argumentene som har veid tyngst. Dette bygget har nye, praktiske og fine lokaler, rikelig med plass og åpner opp for mange pedagogiske muligheter. Det er en fantastisk lekeplass der, men også god plass til at ungdommene kan få sitt området til å «henge», Østmarka bokstavlig talt rett utenfor porten, det er klatresenter, skiskole, akebakker og badevann i umiddelbar nærhet. Det er gode garderobeløsninger og flotte kjøkken som er mye bedre tilrettelagt for medvirkning fra elevene. Dessuten er det en eier som gjennomfører ukentlige kontroller og har et system for å rette feil, holde lekeapparater i stand og på andre måter sørge for at skolen er i god stand. Det er både t-bane og buss i umiddelbar nærhet, og det er lett å arrangere følgegrupper. Da lærerne hadde vært der og sett, var de fulle av ideer og planer for hvordan de kunne få til mer fysisk aktivitet, uteskole, musikk, grupperom, håndverk – og også tanker om hvordan det teoretisk-faglige arbeidet har godt av klasserom med mer luft og lys og gode rekreasjonsmuligheter.

Vi vet ikke når dette skjer, og vi vet ikke helt sikkert at det skjer heller, ikke før en kontrakt er tegnet. Men vi vet at vi har muligheten her til å gi barn og ungdom en helt fantastisk skole – om enn i «feil» bydel. Vi oppfordrer alle til å søke etter bilder eller se på kartet (f.eks. street view med google), og se hvor fint det er der. FAU vil bli invitert på visning en ettermiddag i nær framtid, og da vil de også få mulighet til å ta bilder.